< Terug naar overzicht

Hoe ‘droog gekookt’ is de Gooische markt?

‘De Amsterdamse huizenmarkt is oververhit en dreigt droog te koken’ las ik niet zo lang geleden in een artikel. Een beetje cryptisch want wat houdt dat nou eigenlijk in? Al een tijd is de vraag op de Amsterdamse woningmarkt veel groter dan het aanbod. In de afgelopen jaren is het grote aanbod dat er in de crisis was dan ook als sneeuw voor de zon verdwenen. De keus voor een koper is op dit moment dan ook minimaal. In veel buurten moet je blij zijn als je een woning kan kopen. Ook de makelaars merken dit. Veel makelaars hebben amper nog woningen in verkoop met alle gevolgen van dien.

Maar hoe ‘droog gekookt’ is nou de Gooische markt? Ook in onze regio overstijgt op dit moment de vraag het aanbod. In Hilversum stonden in de crisistijd circa 1600 woningen te koop. Dit aantal is op momenteel circa 550. Niet helemaal droog gekookt dus maar een substantiële afname.

Als gevolg hiervan zien we ook op de Gooische woningmarkt regelmatig Amsterdamse taferelen. De vraag is, in diverse Gooische wijken, substantieel groter dan het aanbod hetgeen inderdaad zorgt voor oververhitting. Wat betekent dat nu voor woningzoekenden? Bij woningen die aangeboden worden in de populaire Gooische wijken is vaak veel belangstelling. 20 bezichtigingen is echt geen unicum meer!

Als makelaar vind ik het belangrijk dat een potentieel koper goed weet waar hij aan toe is als er meerdere partijen concrete belangstelling hebben voor een woning. Een makelaar bepaalt samen met de verkoper de verkoopstrategie. Tijdens het verkooptraject kan dit eventueel aangepast worden naar aanleiding van de belangstelling. Als er meerdere partijen zijn kan er bijvoorbeeld worden gekozen voor een zogenaamde inschrijving. Hierbij hebben alle partijen een gelijke kans. Helaas zorgt dit soms voor teleurstellingen maar er is maar één huis en je kan dus helaas niet iedereen blij maken.

Ik zie vaak dat in zo’n proces een koper met veel vragen loopt en een onzeker gevoel heeft. Laat je op die momenten adviseren door een makelaar. Hij of zij kan vaak de vragen beantwoorden en de onzekerheid uit de lucht halen. Want een huis kopen moet leuk blijven!

 

Tot de volgende keer,

Ward